Otetul balsamic
Otetul balsamic istorie si beneficiile lui
05/10/2018
Uleiul de masline
Uleiul de masline fals. Cum il putem deosebi?
05/10/2018

Sarea de bucatarie

Sarea de bucatarie

Sarea de bucatarie este denumirea populară a unui amestec mineral alcătuit în majoritate din clorură de sodiu (NaCl). La obținerea sării de bucătărie, aceasta poate să conțină până la 3 % sare marină și 15 % alte săruri. În comerț se poate găsi sarea rafinată care conține și alte substanțe pentru îmbunătățirea calităților sării în afară de sarea propriu zisă.

Sarea de bucatarie proprietati:

Sarea de bucătărie, contribuie la creșterea presiunii osmotice intracelulare și presiunii sanguine, datorită ionilor de sodiu. Constituie un conservant și condiment de bază în alimentație, fiind folosită în industria conservelor, în tăbăcărie. In industria chimică etc. Un substituent recomandat medical în anumite situații este clorura de potasiu, KCl, care nu prezintă efectele secundare menționate, dar nu prezintă același gust. Consumul zilnic de sare recomandat este de cca. 5 g. Ajută la eliminarea bacteriilor dintr-o rană deschisă.

Asimilarea în organism a unei cantități prea mari de sare poate conduce la serioase probleme de sănătate, precum:

  • creșterea presiunii arteriale,
  • disfuncții cardiovasculare,
  • infarct, osteoporoză
  • cancer stomacal.

Doar în 2010, 15% din decesele cauzate de infarct au fost din cauza consumului excesiv de sare.

Grupa de vârstă Consumul zilnic recomandat
Adulți și copii între 11 și 14 ani 6 grame
Copii între 7 și 10 ani 5 grame
Copii între 4 și 6 ani 3 grame
Copii între 1 și 3 ani 2 grame
Copii între 7 și 12 luni 1 gram
Copii mai mici de 6 luni 1 gram

 

In unele cazuri folosita ca si dezinfectant in acvaristica.

Sarea se foloseste pentru combaterea parazitilor, ciupercilor sau bacteriilor. Extrem de daunatoare pentru plante intr-un acvariu de apa dulce.  Se pune sare, putina, 1 ligurita / 100L pentru a preintampina efectele negative ale surplusului de NO3 la nivelul respiratiei pestilor. Daca exista riscul ca NO3 sa fie crescut sau se observa pestii care respira intrun ritm accelerat se adauga sare iar respiratia devine normala.

Foto: Sebastian Radu