Cartoful, proprietăţi – aliment şi leac magic.

Bors de cartofi cu ciuperci si dresala
Bors de cartofi cu ciuperci si dresala
15/10/2018
Patrunjelul
Patrunjelul – Beneficii si Containdicatii
15/10/2018
Show all

Cartoful, proprietăţi – aliment şi leac magic.

Cartoful

Cartoful are o valoare nutritivă excelentă, atât de mare încât pot fi folosiţi până şi într-o dietă. Este o informaţie şoc pentru cei care trăiau cu senzaţia că acest aliment îngraşă? 

Cartoful si beneficiile lui.

Se presupune că aceştia au fost cultivaţi pentru prima oară în America Centrală şi de Sud. Sunt tuberculi care cresc sub pământ şi reprezintă a patra cea mai mare cultură din lume. În lume există peste 5.000 de tipuri de cartofi. Cartofii sunt cultivați în peste 120 de țări și sunt consumați zilnic de peste un miliard de oameni.

 

Cartofii reprezintă o sursă importantă de vitamina C,

care îi face foarte importanţi pentru sistemul imunitar, inimă şi piele. Bolile precum scorbutul, cauzat de deficitul de vitamina C, pot fi evitate dacă incluzi în dieta ta cartofii.

Vitamina B6,

folosită în vindecarea a peste o sută de boli, este, de asemenea, prezentă în cartofi. Printre multe alte beneficii, vitamina B6 previne bolile de inimă, pietrele la rinichi şi depresia. Prezenţa vitaminei B6 în cartofi face din acesta un ingredient perfect pentru sportivi. Alergiile şi reducerea puterii sistemului imunitar pot fi evitate prin consumul acestor tuberculi.

Un singur cartof conţine 1,627 grame de potasiu.

Cea mai mare concentraţie de potasiu se găseşte în coajă. Potasiul este foarte important pentru organism. Chiar şi un mic deficit de potasiu în organism poate duce la hipertensiune arterială şi provoacă sensibilitate la sare.

De asemenea, cartofii conţin fier si cupru.

Fierul este foarte important pentru menţinerea hemoglobinei în organism. Lipsa fierului duce la ameţeli, lipsa energiei, dureri de cap şi anemie. Cuprul şi fierul din organism sunt importante pentru formarea celulelor roşii.

Vitamina A

nu este prezentă în toţi cartofii, ci doar în cei dulci. Această vitamină este foarte importantă pentru ochi, piele şi în vindecarea rănilor.
Cartofii reprezintă o mâncare hrănitoare şi săţioasă după ce îi consumi nu îţi va mai fi foame pentru câteva ore. Mai mult, cartofii conţin şi hidraţi de carbon, care sunt o bună sursă de energie.

De preferat sa nu consumam cartoful,

Expunerea la lumină, deteriorarea fizică și îmbătrânirea cresc conținutul de glicoalcaloizi din tuberculi, concentrațiile lor puternice aflându-se imediat sub piele. Gătitul la temperaturi de peste 170 °C distruge parțial aceste substanțe. Glicoalcaloizii pot produce dureri de cap, diaree, crampe iar în cazuri severe coma sau decesul, ceea ce se întâmplă însă foarte rar. Expunerea la lumină produce înverzire prin sinteză de clorofilă, aceasta indicând cazurile în care tuberculii devin mai toxici; totuși acest indicator nu este sigur, deoarece înverzirea și acumularea de glicoalcaloizi se pot petrece una fără cealaltă.