Scari interioare din lemn masiv – design si utilizari

sufragerie moderna
Sufragerie moderna in viziunea lui Dan Gafita
01/10/2018
Dieta pentru un abdomen perfect
Dieta pentru un abdomen perfect!
01/10/2018
Show all

Scari interioare din lemn masiv – design si utilizari

Scari interioare din lemn masiv

Scari interioare din lemn masiv –

Lemnul este un material natural folosit din cele mai vechi timpuri in constructii si amenajarile interioare. In special  la Scari interioare din lemn.

Indiferent de tipul spatiului, public vs. industrial, sau stilul arhitectural, lemnul poate fi utilizat la realizarea oricarui element decorativ si de finisaj: panouri, lambriuri, scari interioare, pardoseli, tamplarie sau mobilier.

In randurile urmatoare ne vom opri la scarile interioare din lemn.

SCARI INTERIOARE DIN LEMN MASIV PROCES DE FABRICATIE

Pentru realizarea de scari interioare din lemn masiv materia prima utilizata este cherestea de foarte buna calitate. Din diferite esente de lemn: fag, stejar, paltin, cires, salcam, nuc, frasin etc. Lemnul trebuie sa fie uscat bine inainte de utilizare.

Cheresteaua bruta este prelucrata in masini de inalta precizie obtinandu-se initial lamele sau fasii de lemn. Dupa care se elimina defectele mari precum noduri coaja, fisuri, crapaturi, putregai, se sorteaza lamelele functie de culoare si textura. Folosind adeziv pe baza de apa se formeaza treptele sau contratreptele.

In continuare se folosesc masini de calibrat si formatizat in vederea aducerii placilor de lemn la grosimea si gradul de finisare dorit. Finisarea elemntelor de scari se face cu scopul de a imbunatati aspectul si calitatea suprafetelor din lemn.  Productiai de  scari din lemn, trepte si contratrepte cu dimensiuni standard sau la comanda.

Se fac prelucrari profesionale cu ajutorul unor echipamente complexe, cum ar fi masini-unelte cu comanda numerica (Centru cu Comanda Numerica). Pentru finisarea scarilor se folosesc lacuri pe baza de apa sau poliuretanice care sa asigure rezistenta mare la trafic, dar si la agenti fizici sau chimici.

Prin finisare, lemnul dobandeste un aspect estetic placut si ofera a o durata de utilizare mai mare. Culoarea unei scari din lemn se poate schimba prin baituire, astfel incat aceasta sa completeze cat mai bine designul interiorului

SCARI INTERIOARE DIN LEMN MASIV – UTILIZARE

In spatii publice putem utiliza scari din lemn, cat si in cele rezidentiale:

  • vile,
  • case cu mansarda,
  • apartamente de bloc tip duplex.

Exista mai multe tipuri de scari din lemn, dintre care amintim:

  • simple
  • duble,
  • drepte,
  • curbata sau in spirala,
  • cu sau fara contratrepte,
  • cu sau fara mana curenta,
  • cu sau fara balustrada.

Designul unei scari se alege in functie de configuratia spatiului (inalt, scund, lat, ingust etc.), designul care se doreste creat in acel interior, dar si in functie de unele aspecte practice. De exemplu, o scara dubla este indicata doar pe zone largi de intrare, iar una simpla, in spatii mici, minimaliste. Inaltimea recomandata pentru o treapta este de 18-20 de cm, iar acest etalon va permite sa calculati numarul de trepte necesare interiorului in care veti instala scara.

O scara dreapta sau una in forma de L se potriveste bine in spatii reduse ca dimensiuni. O scara curbata poate da senzatia de eleganta, insa nu reprezinta o alegere foarte practica. Daca printre utilizatorii unei scari din lemn se numara si copii, aceasta trebuie sa contina elemente suplimentare de securitate pentru a evita eventualele accidente.

SCARI INTERIOARE DIN LEMN MASIV AVANTAJE

Scarile din beton au dimensiuni mari, sunt grele si incarca spatiul inclusiv vizual. Cele din metal ofera interioarelor un aspect “rece” si nu se integreaza in unele stiluri de amenajare. In schimb, daca utilizam scari din lemn, ele sunt elegante, suple, flexibile, versatile si permit accesul in spatiile inguste sau acolo unde nu sunt posibile alte variante. In plus, scarile din lemn ofera interioarelor senzatia de caldura si contribuie la crearea unei atmosfere primitoare si prietenoase.

La punerea in opera a unei scari din lemn, majoritatea lucrarilor se realizeaza in fabrica, inclusiv anumite etape de finisaj, ceea ce face ca montajul la fata locului sa dureze foarte putin. Amintim ca prin alegerea unor scari din lemn sunt eliminate costurile cu cofrajul si turnatul betoanelor. In cazul in care ati optat pentru o scara de beton, treptele de beton se pot placa cu lemn rezultatul final fiind o scara rezistenta si cu un apect deosebit de placut datorita lemnului aplicat.