par sanatos
Reguli pentru un par sanatos
18/07/2020
Show all

Terapia Anticelulitica

terapie anticelulitica

Terapia anticelulitica prin masaj nu trateaza definitiv si complet celulita, insa poate contribui cu siguranta la uniformizarea suprafetei pielii prin ascunderea depunerilor de tesut adipos (grasime), vizibile sub forma umflaturilor inestetice.

Acest remediu se dovedeste a fi mai eficient in cazul celulilei cu comportament favorizant (aparuta pe fondul alimentatiei gresite si a sedentarismului), iar rezultatele sale sunt mai bune, cu cat tratamentul incepe mai devreme.

Recunoasterea tipului de celulita

Pentru a fi tinuta sub control, celulita trebuie sa fie in primul rand inteleasa, in raport cu cauzele aparitiei sale. In aceasta categorie pot intra problemele de la niveul tesuturilor conjunctive, tulburarie hormonale, procesele inflamatorii din organism sau regimul incorect de viata.

Terapia anticelulitica – Tipuri de celulită

Celulita Moale are urmatoarele particularitati:

 • Celulele sunt moi.
 • Aspectul pielii este ca de coaja de portocala.
 • In timpul mersului pielea se mișca ca gelatina.
 • Apare in special în zona feselor.
 • Este specifica persoanelor care sufera de obezitate.
 • Apare pe fondul retentiei de apa in organism.
 • Este prezenta mai ales la persoanele care duc o viata sedentara.

Celulita Fibroasa se caracterizeaza prin:

 • Noduli de celulita ingrosati, care par duri la atingere.
 • Pielea are textura aspra și pare deshidratata.
 • Daca se face masaj pe piele apare o senzatie de durere.
 • Apare îndeosebi sub forma de aripioare pe solduri și pernute în zona genunchilor.

Celulita Edematoasa Se Recunoaste Prin Faptul Ca:

 • Prezinta unele umflaturi care apar din cauza retentiei de apa în tesuturile conjunctive.
 • Apare și din cauza circulatiei sangvine deficitare.
 • Poate fi la fel ca celulita moale, dar prezinta si edem la nivelul pielii.
 • Daca se face masaj pe piele apare si o senzatie usoara de durere.

Celulita Mixta Este:

 • O forma grava de celulita.
 • Necesita un tratament indelungat pentru reducerea ei.
 • Se prezinta ca o combinatie a celor trei forme de mai sus (aspect de coaja de portocala, noduli celulitici și edem).

O altă clasificare a celulitei se face în functie de gradul acesteia:

 • Celulita de gradul I
 • Celulita de gradul II
 • Celulita de gradul III
 • Celulita de gradul IV.

Terapia anticelulicita – Beneficii

Scopul masajului anticelulitic este acela de a remodela aspectul tesutului adipos si de a indeparta celulita intr-o proportie cat mai mare. Terapeutul actioneaza asupra zonei afectate cu mainile sau un instrument special, in sesiuni repetate, astfel incat sa reduca treptat aspectul de coaja de portocala.

Manevrele efectuate de terapeut au o viteza sustinuta si variaza de la o presiune superficiala, la miscari rapide si mai intense, pana la manevre placute, cu efect relaxant.

Principalul beneficiu al masajului anticelulitic este imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce conduce la reducerea si eliminarea depunerilor grase in timp. Presiunea directa si miscarile circulare elibereaza tensiunea locala de la nivelul muchilor, facilitand buna trecere a fluxului sanguin.

Un alt efect pozitiv al masajului anticelulitic este acela ce stimuleaza sistemul limfatic si ajuta la eliminarea fluidelor asociate cu formarea celulitei. Astfel, apa retinuta in tesuturi este o alta problema rezolvata prin acest tip de masaj.

Este necesar un numar de cateva sedinte de masaj anticelulitic pentru observarea primelor rezultate, stabilit de catre terapeut in functie de gradul de supraponderalitate al pacientului si de alte caracteristici fiziologice proprii.

Terapia Anticelulitica – Tehnici

Intrucat sunt foarte complexe si implica o cunoastere de baza a anatomiei umane, tehnicile masajului anticelulitic sunt puse in practica in conditii de siguranta de catre un specialist (fizioterapeut). Manevrele se bazeaza pe miscari viguroase, de intensitate variabila.

– Frictiunea. Miscarile de frecare sunt energice, pentru stimularea circulatiei sangvine si limfatice. Vizata este zona soldurilor si se incepe intotdeauna din interiorul coapsei si se finalizeaza cu exteriorul.
– Framantarea. Pe toata suprafata coapsei, sunt prinse portiuni de piele cu o mana, iar cu cealalta se efectueaza rasuciri, similare cu framantarea aluatului de prajituri. Pe masura ce pielea capata suplete, masajul devine mai profund si mai ferm.
– Presiunea. Aceasta manevra se efectueaza cu pumnul strans, in cercuri bidirectionale, prin alternarea mainilor. Miscarea se realizeaza intotdeauna de jos in sus, iar presiunile sunt ferme si viguroase (cu exceptia interiorului coapsei, unde presiunea este diminuata din cauza sensibilitatii pielii)
– Lovirea. Zonele afectate sunt lovite cu palma intinsa si degetele mentinute perfect drepte, dat nu puternic, ci superficial si regulat. In cadrul acestei manevre, trebuie sa fie evitat interiorul coapselor. Terapeutul utilizeaza ambele maini si mentine un ritm dinamic.

Specialistii spun ca este de preferat sa apelati la masajul anticelulitic spre finalul zilei, cand are mai multa eficacitate. Consumati cat mai multa apa si ceaiuri din plante cu efect diuretic, pentru facilitarea eliminarii toxinelor din corp.

Terapia anticelulitica – Pericolele masajului

Specialistii spun ca masajul anticelulitic efectuat corect produce un anumit grad de disconfort, insa el nu trebuie sa fie dureros sau sa produca vanatai si alte leziuni. Intensitatea manevrelor trebuie sa fie adaptata de catre terapeut gradului de rezistenta al pacientului.

In perioada menstruala, manevrele masajului pot fi resimtite la intensitate mai mare, de aceea se recomanda o pauza in primele doua zile de sangerari.

Masajul anticelulitic estre contraindicat persoanelor care sufera de afectiuni dermatologice si de varice, intrucat poate agrava simptomatologia si poate produce complicatii importante.