salamul
Ce contine salamul si cat de nociv poate fi pentru otganism
21/10/2018
Lemn Masiv
Tipuri de lemn masiv si aplicatiile lor in industria mobilei
23/10/2018
Show all

Lemnul de foioase: posibilitati de utilizare

Lemnul de foioase

Lemnul de foioase este o resursa naturala, versatila, durabila si regenerabila. Ceea ce-l transforma in materia prima cu cea mai larga utilizare in lume, atat in industrie, cat si in gospodarii. Acest lucru este posibil si datorita costului de transport destul de scazut care permite o rata mai mare a importului vs. exportului de lemn pe diverse continente.

 

Pentru a elimina unele confuzii ce pot sa apara cu privire la tipurile de lemn, mentionam ca arborii se impart in doua categorii distincte – foioase si rasinoase, iar de aici rezulta doua tipuri de lemn: cel de foioase si cel de rasinoase. Criteriul dupa care se face impartirea este modul de inmultire al acestor arbori. Foioasele de inmultesc prin seminte (care se gasesc in interiorul unui fruct sau sunt acoperite de o structura de protectie). La rasinoase, semintele se gasesc intr-o formatiune numita con, care, atunci cand se maturizeaza, elibereaza semintele. Cu mici exceptii, lemnul de foioase este dens si dur, iar cel de rasinoase este mai afanat si mai moale.

 

Din categoria foioaselor fac parte stejarul, nucul, fagul, mahonul, frasinul, ciresul, paltinul, iar din categoria rasinoaselor amintim bradul, molidul, cedrul si pinul. Lemnul foioaselor creste mai greu si intr-un timp mai indelungat, astfel explicandu-se de ce este mai pretios si mai scump. O particularitate a foioaselor sunt porii, al caror desen poate fi pus in valoare prin finisare.

 

Lemnul de foioase folosit in Constructii, tamplarie, finisaje, mobilier

Acest material este apreciat pentru structura rezistenta si finisajul natural aparte. Fiind mai dur, mai dens si mai rezistent, lemnul de foioase se utilizeaza indeosebi la fabricarea mobilei de calitate, a parchetului, deckingurilor si constructiilor rezistente si durabile. Aproape orice tip de mobilier poate fi confectionat din lemn si combinat cu diverse materiale, inclusiv cu sticla sau piele. De asemenea, din cherestea de foioase se pot realiza panouri din lemn masiv, utilizati pentru obtinerea de diverse elemente constructive pentru casa si gradina.

 

Incalzire

Incalzirea cu lemne reprezinta o optiune viabila si o alegere frecventa in randul personalor preocupate de mediul inconjurator. Explicatia este urmatoarea: incalzirea cu lemne este neutra din punctul de vedere al poluarii, iar fumul de lemn nu contribuie la incalzirea globala. Combustibilii fosili genereaza emisii mari de carbon in atmosfera, insa lemnul, atunci cand este ars, nu determina o crestere neta a dioxidului de carbon in atmosfera. Cantitatea degajata in timpul arderii este echivalenta cu cea absorbita de copac in timpul vietii. Mai exact, aproximativ jumatate din continutul lemnului este carbon, pe care copacul l-a absorbit din atmosfera pe parcursul vietii sale. Cand este ars, carbonul se elibereaza mai repede, dar este aceeasi cantitate. Altfel spus, prin incalzirea locuintelor cu material lemnos, contribuim la circuitul natural al carbonului: in atmosfera, la padure, si invers.

O modalitate ecologica de incalzire a caselor este centrala bio cu compost, utilizata in multe gospodarii si ferme din intreaga lume. Ca material de baza pentru compost se foloseste lemn de foioase tocat. O solutie ecologica de incalzire (centrale de bloc, locuinte individuale), mai ales in zonele in care nu exista gaze, este cea cu peleti. In compozitia lor intra tocatura lemnoasa, deseuri vegetale, rumegus, scoarta, resturi de copaci. Puterea calorica a acestor materiale

Redactat: Elena Varlan