Uleiul de masline fals. Cum il putem deosebi?

Sarea de bucatarie
Sarea de bucatarie
05/10/2018
Adidasi originali
Adidasi originali? sau fake-uri? Cum ii putem deosebi ?
05/10/2018
Show all

Uleiul de masline fals. Cum il putem deosebi?

Uleiul de masline

Pentru că 50% din uleiul de măsline comercializat în Statele Unite este fals, specialiştii ne atrag atenţia că în lipsa unor minime cunoştinţe, am putea consuma de fapt un produs toxic, combinat cu ulei din seminţe de rapiţă, ulei de soia şi alte uleiuri de calitate inferioară. 

 

Cum recunoastem uleiul de masline fals

Produsul îmbuteliat în sticlă de plastic, galben auriu şi cu gust neutru este un fals! Adevăratul ulei de măsline stă în recipiente din sticlă închisă la culoare, este uşor verzui şi are un gust uşor picant.

 

Cum alegi uleiul de masline cel mai bun.

       1. Ce gust trebuie sa aiba

  • Un ulei de masline extra-virgin trebuie sa aiba o aroma fructata. Ce inseamna asta mai exact?  trebuie sa te duca cu gandul la gustul si mirosul fructelor proaspete. Un ulei bun poate sa aiba totodata si un gust amar sau picant.  Doua caracteristici care denota prospetimea si continutul de polifenoli.

      2. Alege sticla potrivita

  • Atunci cand iti cauti un ulei de masline, evita sortimentele care se comercializeaza in sticle deschise la culoare. In schimb, alege-le pe cele mai inchise la culoare, care protejeaza uleiul de lumina si il mentine proaspat mai mult timp.

      3. Verifica datele de pe ambalaj 

  • Cele mai multe uleiuri de masline au o data inscriptionata pe sticla, pe care ar trebui sa o verifici din doua motive: in primul rand, ca sa vezi anul producerii – ai grija sa fie produs in anul curent sau anul dinainte (cu cat este mai aproape de data fabricatiei, cu atat uleiul este mai proaspat si mai bun; apoi, verifica-i termenul de valabilitate si nu cumpara un ulei  care are data expirarii mai mare de doi ani.

      4. Cum iti dai seama ca este un ulei de masline de top

  • Citeste-i cu atentia eticheta, iar daca gasesti inscriptionat „Protected Designation of Origin (PDO)” sau „Protected Geographical Indication (IGP in italiana), este semn bun.

      5. Nu-l cumpara in cantitati mari

  • Deoarece este un aliment perisabil, cel mai bine este sa cumperi cate putin, mai des.

Redactat: Diana Bolog